Viltspårprov 2017

En ny viltspårdomare klar för DÄK: Anna Schröder, Älvdalen

Hej, älghundsägare i Dalarna

För några av oss är jaktsäsongen nu över, många av oss sätter sig ner och väntar på hösten, och låter hunden vila sig i form. Så var det nog för några år sedan, men så är det väl inte i dag eller?

Att aktivt träna och prova på lite andra saker än bara jakt är bra för våra hundar, att aktiveras även utanför jaktsäsongen. Så varför inte prova på viltspårprov. 
Viltspår är en mycket bra form av träning för våra hundar, både under jakt säsong, som efter jakt säsong. Att träna på spår och sedan genomföra prov, ställer krav både på förare och på hunden, samarbetet prövas ordentligt. Sedan några år tillbaka kan även älghundar bli spårchampion enligt SKK regler. Ett öppet viltspårprov kan också ersätta älgspårprovet, men kravet är då ett 1:a pris. 
Och en bra tränad älghund på spår, är guld värd när vi råkar ut för ett eftersök på skadat vilt som älg och vildsvin.

DÄK genomför i dag ca 30 prov per år, men det finns plats för många fler. Så anmäld redan i dag till ett viltspårprov. 
Att få en extra utmärkelse på kommande årsmöte, för att tagit fram sin älghund till champion, sitter inte fel. 
Mer information hur du anmäler dig till viltspår hittar du på DÄK:S hemsida under fliken Jaktprov

Vill du få mer information, kan du alltid kontakta Ulf Danielsson, tel. 0225-772001, 070528 2008 Mail: ulf(snabel-a)gofisen.se


Inte alla verksamheter som växer med 470% på ett år, där minst  2 älghundar också blivit Svensk viltspårchampion inom DÄK.
Provverksamheten har ökat från 3 genomförda prov 2015 till 20 st 2016, men det finns plats för fler. Är en väldig bra aktivitet för våra älghundar utanför jaktsäsongen, med väldigt liten risk för skador. Att vi sedan får bättre möjligheter att klara upp olika typer av eftersök, gör inte saken sämre, med en spårtränad älghund. Har du det som krävs att göra din hund till viltspårschampion?

Väl mött i spåret!

Ulf Danielsson
Jakthundsinstruktör, Svenska Jägareförnbundet Dalarna
070 528 2008


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.